MENÜ

Fekete ételek a tányéron

Egészségesek-e a fekete ételek?

A fekete élelmiszerekről, amennyiben azok széntől lettek feketék, elterjedt a nézet, hogy egészségesek, ami részben igaz is. Mert hát annyi szenet nem viszünk be a szervezetünkbe ezekkel, hogy masszív székrekedést okozzanak, viszont bakteriálisan a szén jó szűrő. Ez nem egy közvéleménykutatási merítés, mindenesetre a fekete ételek rajongói nem szoktak székrekedésről beszámolni, ahogy viszont hasmenésről sem. 

A válasz lényege:igen csak mértékkel.

A korszellem előtt meghajolva Pethő Dániel, a Csalogány 26 étterem séfje is főzött már és főz is fekete fogásokat. Mint mondja, az ételeket teljesen feketére tintahal tintával, szénporral, illetve az ételfestékkel lehet színezni, bár a természetességhez előbbi kettő áll közelebb.

A tintahal tintája egy nagyon jópofa anyag. Ez egy zselés folyadék, minimális halíze van. Magas a glutamát tartalma, ami miatt umamis jellege van; bármibe belerakod, erősíti az ízeket. Szóval az tévhit, hogy egyáltalán nincsen íze, és hogy ezért nagyon jól lehet édességekhez használni.

Sőt, lehet enni olyan macaront is, ami szépiával van színezve és kecskesajttal van töltve.

(A tintahal tintáját a szakzsargon szépiaként is emlegeti.)

 

 

Asztali nézet